Logo

Przepis na Karpia po Zatorsku

Karpia kupisz na naszym łowisku komercyjnym
 




KARP PO ZATORSKU

Jeżeli dotąd karp nie stanowił dla Ciebie atrakcji kulinarnej to wypróbowując ten przepis zapewnisz swojemu podniebieniu miłą niespodziankę.

Potrzebny będzie przede wszystkim karp i to odfiletowany. Otrzymane z filetowania dwa plastry ryby pokrój w tzw. dzwonka. Nie martw się jeżeli filetowanie nie idzie Ci zbyt dobrze w końcu i Ty zostaniesz specem od filetowania trzeba tylko próbować.

Otrzymane kawałki ryby trzeba dobrze posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Obsmaż rybę na ostrym ogniu w "głębokim" oleju, aż do mocnego zrumienienia tylko uważaj nie przypal.

Kolejny etap to przygotowanie poszczególnych składników farszu:

  1. Jajka gotowane na twardo , pokrojone w drobną kostkę
  2. Pieczarki pokrojone i usmażone na maśle
  3. Ser żółty , starty w drobne kawałeczki
  4. Pietruszka - natka zielona

Farsz możesz nakładać na rybę jako mieszankę wszystkich składników lub po kolei 1.2.3.4. pamiętaj jednak, że ser żółty musi być wtedy zawsze nad pieczarkami i jajkiem.

W tym momencie Ta bardziej żmudna część pracy jest już za Tobą. Nie było tak źle, prawda? Reszta to czysta formalność. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kawałki ryby, na którą połóż farsz, potem kolejną warstwę ryby, farsz itd... aż do uzupełnienia wybranego naczynia no i przewidywanego apetytu uczestników biesiady. Poszczególne warstwy posól i popieprz według Twojego gustu. Na wierzchu ostatniej warstwy farszu połóż warstwę ok. 1- 1.5 cm gęstej śmietany najlepiej 30% i duś pod przykryciem w gorącym piekarniku aż do zauważalnego zagotowania się sera i śmietany.. Wtedy zdejmij przykrywkę i obsmaż w piekarniku, aż do zrumienienia powierzchni.

Życzę smacznego.


Główna
RZD Zator
Karp
Ozdobne
Oferta
Łowisko
Historia karpia
FAQ
Zamówienia Publiczne
Przetargi

C 2000 RZD Zator.   Wszelkie prawa zastrzeżone.
Webmaster: andrzej@grafkom.pl